Vanliga hästraser


Det finns en uppsjö av olika hästraser att välja mellan för den som vill läsa på mer om hästar eller kanske till och med skaffa sig en egen. Totalt sett finns det flera hundra olika hästraser, men överskådligt kan de delas in i en av tre olika kategorier: varmblods-, fullblods- och halvblodshästar; kallblodshästar samt ponnys och miniatyrhästar.

Varmblods-, fullblods- och halvblodshästar
Dessa tre typer av hästar är typiska ridhästar. Den mest temperamentsfulla typen är fullblodshästen. Dessa hästar kan ofta vara svårridna och kräva mycket jobb, men de ses också ofta som den vackraste typen av häst. En fullblodshäst ska vara nästan perfekt renrasig för att kunna räknas som det, vilket också måste kunna bevisas med en stamtavla som går tillbaka många generationer.

1200px-thumbelinabyphilkonstantinHalvblodshästar har inte samma krav på rasrenhet som fullblodshästar, utan här kan det ha avlats in ett par andra raser. De har inte heller samma temperament som en fullblodshäst, vilket gör dem till ypperliga tävlingshästar även för de lite mer ovana ryttarna.

Varmblodshästar är en lättare typ av hästar som har avlats fram som ridhästar. Här har man korsat flera olika hästraser för att i slutändan få fram en häst som passar för ett särskilt syfte, i detta fall ridning eller ekipagekörning.

Kallblodshästar
Kallblodshästar är framavlade för att vara tunga och starka. De är bruksdjur som ofta används i jordbruk och liknande syften där man behöver ett dragdjur som är både stark och pålitlig. Kallblodshästar är lugna och trygga hästar, och även om de inte i första hand är avsedda för det syftet så passar de dock ändå ofta bra även som riddjur.

Ponnys och miniatyrhästar
Ponnys och miniatyrhästar är små hästar. Ponnyn är en egen tävlingsklass, där man normalt sett brukar räkna att begränsningen för att räknas som en ponny ligger på max 148 cm i mankhöjd. Det är dock viktigt att känna till att det som avgör om det är en ponny eller inte är dock inte relaterat till hästens storlek, utan 148-centimetersgränsen är bara relevant i tävlingssammanhang. Oavsett höjd är ponnyn en egen hästras. Miniatyrhästar är helt enkelt små hästar, och inte ponnys. Gränsen för att få räknas som en miniatyrhäst går vid en mankhöjd om 91 cm. Världens minsta uppmätta häst är miniatyrhästen Thumbelina som har en mankhöjd på blott 43 centimeter.