Att tänka på när du säljer häst

Att behöva sälja sin häst är sällan en rolig upplevelse. Anledningarna till försäljningen kan vara många, t.ex. att man inte längre har råd att ha kvar hästen eller att man inte har den tid som hästen behöver för att må bra. Att köpa häst är dock en betydligt roligare situation och som hästköpare är det mycket viktigt att man vänder sig till en säljare som man känner sig trygg med och att man har koll på alla papper som bör medfölja i samband med köp. Man bör vara noga förberedd med frågor och gärna ha ett nummer till en veterinär nära till hands. Som hästsäljare är det dock minst lika viktigt att man har koll på vilka lagar och regler som gäller och att man känner sig trygg med den person som man väljer att sälja hästen till. Det finns ingen lag som säger att man inte får neka en person ett köp och man gör naturligtvis de val som känns bäst för en själv och för hästen.

Så säljer du korrekt

Det har alltså blivit dags att sälja din häst, men hur går man tillväga? De allra flesta människor väljer att använda sig av diverse hästforum på nätet, där även annonsering finns tillgängligt. I annonsen bör man skriva så utförligt som möjligt om hästen och dess personlighet, samt ta med en bild som visar hästens bästa sida. Glöm inte bort att nämna ålder på hästen och om hästen har tävlat med goda resultat. Genom att vara så detaljerad som möjligt undviker man att få svar från personer som ändå inte visar sig vara rätt för just din häst och som kanske inte klarar av det temperament som hästen har. Som säljare bör du alltid se till hästens bästa och informera eventuella köpare om vad hästen är van vid och vilken typ av foder som hästen har ätit, om hästen har någon skada, olater eller annan viktig information som den nya ägaren kan behöva veta. Dessutom kan du på Jordbruksverkets hemsida läsa om vilka papper som du ska kunna visa upp för köparen och vilken information som du bör vara förberedd på att lämna över.

Lyckas med försäljningen

Trots att en häst är en levande varelse är det viktigt att man marknadsför sitt djur på bästa sätt. Det första mötet köparen och hästen kommer att ha är via den annons som du lägger ut. Här är det viktigt att hästen presenteras med en tydlig bild och att annonsen inte är alldeles för kort eller för lång. Kom ihåg att ta med viktig information om hästens ålder, fader och moder, var hästen är född och vilken typ av träning som din häst har fått. Har hästen några rädslor eller skador är det även viktigt att du meddelar eventuella köpare om detta redan i annonsen, eftersom detta sparar tid för alla parter. Du väljer naturligtvis att annonsera på ett sätt som känns bra, men det bästa är att välja en sajt som har många besökare. På allaannonser.se samlas annonser från mängder med olika hemsidor under ett och samma tak. Ligger din annons på en av de sidor som använder sig av allaannonser, finns det en större chans din försäljning.