Hästsjukdomar

Precis som människor kan hästar drabbas av sjukdomar, och precis som när människor är sjuka kan inte heller hästar prestera som vanligt när de inte mår bra. Det är därför viktigt att man som hästägare lär sig att känna igen symptomen på de vanligaste hästsjukdomarna, så att man kan kontakta en veterinär i tid som får komma och undersöka hästen.

Liksom många andra djur riskerar till exempel hästar att drabbas av olika parasiter, till exempel löss, loppor och fästingar. Dessa parasiter, liksom vissa hudsjukdomar som kan drabba hästar, smittar till människor, varför det är särskilt viktigt att tidigt upptäcka om en häst är drabbad eller inte. Ett exempel på en hudsjukdom som kan smitta från hästar till människor är ringorm. Ringorm är en typ av svampinfektion som yttrar sig i form av runda fläckar, vanligtvis stora som en enkrona, som blir hårlösa och som ibland kliar. Unga hästar är särskilt känsliga för denna infektion, som sprids särskilt fort vid fuktigt väder. När en häst väl har haft ringorm utvecklar dock hästen ett starkt immunförsvar mot svampen.

horse-1934230_960_720En annan form av hudsjukdom som är relativt vanlig hos hästar är mugg. Mugg är en slags hudinflammation som sitter vid karleden och runt kotleden på hästens ben. Man brukar kunna se inflammationen i form av sår och sårskorpor vid karleden, liksom genom att området är svullet och rött. Om inflammationen spridits uppåt över kotleden kallas den för rasp. Mugg och rasp orsakas av att hästens hud har skadats på något sätt, vilket har försvagat dess barriär. Det kan till exempel ske genom små sår, genom fotskabb eller helt enkelt genom fukt. Om hästen drabbats av ett svårt fall av mugg eller rasp bör man tillkalla en veterinär, men i lindrigare fall kan hästägaren själv behandla hudsjukdomen med exempelvis antibakteriellt schampo.

Det är kanske inte förvånande att många hästar drabbas av olika ledsjukdomar, eftersom de används som riddjur. En av de vanligaste kallas för fång, och innebär att hästens hov har inflammerats och att läderhuden och hornkapseln får sämre sammanbindning på grund av att vävnadsvätska har producerats. Det tydligaste symptomet på detta är att hästen blir halt. Som hästägare bör man misstänka att ens häst har drabbats av fång om den står med kroppsvikten på bakhovarna och håller framhovarna framför sig, för att avlasta den inflammerade hoven. Man kan också känna att hovarna blir varma, och hästen kan reagera genom att bli allmänt hängig. I dessa fall bör man kontakta en veterinär.

En sjukdom som är specifik för hästar är kvickdrag. Det är en lungsjukdom som vanligtvis är en följd av andra sjukdomar, till exempel bronkit, hästinfluensa eller allergi mot exempelvis mögel, hö eller damm. Dessa sjukdomar eller allergier kan förstöra hästens alveoler, vilket leder till kvickdrag. Som hästägare ska man hålla utkik efter ansträngd andning hos hästen och en torr hosta, liksom att hästen får svårt att arbeta (på grund av att den tar upp mindre syre från andningen).

Det är dock inte bara hästarnas hälsa man ska fokusera på – man måste även se efter sin egen. Även om hästen är fullt frisk ska man till exempel inte rida om man själv känner av febersymptom – att ägna sig åt en aktivitet som är fysiskt ansträngande när man har feber, och troligen har en infektion i kroppen, kan få allvarliga konsekvenser.