Hästar och stallkatter

De flesta hästägare är djurvänner som inte bara har hästar i stallet utan även katter och hundar. Hästarna vänjer sig med andra ord vid att andra djur befinner sig runt dem både i stallet och när det är dags att ge sig ut på tur. Särskilt hundar umgås gärna med både hästar och människor på hästgården där det ofta vibrerar av liv och rörelse. Här ska vi dock inte prata om hästar och hundar, utan om hästar och stallkatter.

Stallkattens liv på hästgården

De allra flesta gårdar på landet har stallkatter eller utekatter som gärna bor i stallet där det ofta finns varma djur och gott om halm. Förutom värme och halm finns det dessutom ett förhållande mellan gårdsägaren och katterna som bygger på ömsesidig respekt. I utbyte mot att få bo i stallet och få tillgång till extra mat ser stallkatterna till att hålla nere antalet möss och råttor som annars kan ställa till med en hel del oreda. Stallkatterna kommer ofta bra överens med gårdens hästar och det händer att katter och hästar blir fina vänner. Du som djurägare kan dessutom hitta en hel del

foder och tillbehör till katter på Zoo.se som är en välsorterad djurbutik på nätet. På zoo.se kan du hitta torrfoder, blötfoder och i princip allt som dina stallkatter behöver för en dräglig tillvaro i ditt stall.

God stallmiljö

Det är inte bara människor och hästar som uppskattar en god stallmiljö utan även stallets katter. Det katten framför allt kan bidra med är att se till att råttor och möss inte kan föröka sig på ett sätt som ställer till med problem i stallet. Gårdsägaren undviker på detta sätt att behöva använda olika typer av gift eller fällor som på sikt kan vara skadliga för djuren som lever i stallet. Stallkatterna uppskattar dessutom tryggheten och värmen som de stora hästarna avger under årets kallaste dagar. Du som djurägare kan passa på att investera i varma kläder till både dig och djuren när ni befinner er i stallet under vinterhalvåret. Hästar uppskattar hästtäcken och att få bli rejält ryktade och motionerade med jämna mellanrum, medan den lugna och harmoniska stallkatten helst ligger och myser i halmen medan den lyssnar efter möss och råttor. Det är dock inte alla hästar som tycker om katter, men de båda djurslagen vänjer sig fort vid varandra och kan samexistera i stallet samt ha nytta av varandra. Hästarna slipper skadedjur och katterna kan känna sig trygga med sina betydligt större fyrfota vänner.