Uteritt med övernattning

Det kan vara väldigt trevligt att rida ut med sin häst tillsammans med en eller flera vänner. Man kan göra en kortare uteritt eller en längre sådan med övernattning. Det finns dock en hel del saker att tänka på innan man ger sig iväg. Man måste inte minst packa det man behöver samtidigt som man också ska hålla koll på att både man själv och hästen klarar av ritten.

Sova över på uteritten

Gör man en riktigt lång tur behöver man ordna övernattning för sig själv och hästen. Kanske finns det hagar på vägen man kan låna, och med ett bra tält kan man sova bekvämt i närheten av sin häst. Ska man övernatta krävs det dock att man har med sig extra packning som mat, vatten, foder till hästen, sovsäck och en hel del annat.

Vilka kunskaper behövs?

Det är viktigt att man har rätt kunskaper om man ska ge sig ut på uteritt. Man måste kunna hantera hästen i alla gångarter, man behöver kunskap om vad man ska göra om hästen blir sjuk och man ska känna till omgivningen. Känner man sig osäker är det klokt att ta med en eller flera riktigt duktiga vänner på ritten. Man bör aldrig ge sig ut på uteritt själv, och kom ihåg att skriva ner vart ni rider.

Om något händer

Det är bra att ta med sig en mobiltelefon så att SOS kan larmas om det skulle hända något. Tänk bara på att ha den i ljudlöst läge så att en plötslig signal inte kan skrämma hästarna. Det kan vara bra att på något sätt märka upp hästarna med telefonnummer. Om något skulle hända kan den eller de som hittar och fångar in hästen lätt få tag i hästägarna.

Viktigt att tänka på

Varje år kan man läsa i tidningar som Expressen om hästar och ryttare som kommer till skada vid uteritter, eller där ekipaget rider vilse. Det kan vara bra att informera andra i stallet om ritten, och lär känna terrängen innan. Det är inte fel att titta på kartor, eller att hålla sig till utmarkerade leder. Finns det en led med gårdar där man kan övernatta längs vägen är det ett stort plus.