Dressyr

Dressyr är en hästsport som blir mer och mer populär. Vad många inte vet är däremot att alla hästar behöver tränas i dressyr för att hållas mjuka, smidiga och lydiga. Man kan inte bara träna en häst i hoppning och tro att man ska nå högre tävlingsklasser. Dressyr har som syfte att göra en häst angenäm och trevlig att rida, samt att göra den mer samarbetsvillig och användbar i arbete. Dressyren ska också skapa ett bättre och smidigare samspel mellan hästen och ryttare, både på marken och på hästryggen. Den dressyr vi använder idag är en variant av klassisk ridning som har sin egentliga grund i de krav på praktisk ridning militären hade från 1800-talet fram till mitten av 1900-talet. Men växer verkligen denna sport just här i Sverige, eller är dressyren mer ett träningsredskap? När man ser dressyr på TV kan man klart se att dressyren har sin plats i ridsporten.

Att hålla på med dressyr

När man ser till Sveriges lag i ridsport kan man snabbt se att det finns många svenska dressyrryttare som verkligen kommit långt. Den nya svenska dressyrstjärnan Therese Nilshagen har under den senaste tiden visat prov på stor utveckling, både hos sig och sina hästar. Trots att de svenska resultaten i dressyr har halkat efter en del under de senaste åren kan man ana ett uppsving i takt med att allt fler yngre ryttare satsar på dressyr och vill utveckla grenen. Tidigare hade Sverige flera kända dressyrryttare av både manligt och kvinnligt kön. Nu är Sveriges dressyrelit bestående av fler kvinnor än män och på liknande sätt det det också ut i resten av världen. Det finns också mycket duktiga dressyrryttare som inte vill tävla i dressyr utan endast använder det som ett träningsredskap, eller som bara gillar att rida dressyr utan att känna pressen att man måste tävla i grenen. Dressyr är mycket flexibelt eftersom både unga som gamla, kvinnor som män kan vara aktiva i grenen. Vilken häst man har spelar inte heller någon roll.

Vilken utrustning behövs?

Om man vill börja träna dressyr behövs egentligen inte speciellt mycket. Vanliga ridkläder och helt vanlig allround hästutrustning fungerar utmärkt. Om man vill börja träna mer och tävla i högre klasser kan det dock vara bra att satsa på en riktig dressyrsadel som gör att hästen kan arbeta bättre. Ett kandar istället för träns är dessutom krav på tävlingar på högre nivå. En ryttare kan skaffa dressyrlooken på Outletsverige.se, för att verkligen känna sig hemma i grenen. Det som behövs för vanlig träning är varierande, men en långärmad tröja och ett par ridbyxor duger bra. Om man vill tävla på hög nivå krävs det att ryttaren kan använda sporrar och dressyrspö på korrekt sätt, och det kan vara bra att lära sig i god tid. Förutom detta krävs också att ryttaren har frack, vit skjorta och slips, vita ridbyxor, svart hatt och svarta ridstövlar. Hästen ska också ha ett vitt schabrak.