Starta en hästklubb

 

En kul grej för den yngre generationen hästintresserade är att starta en egen hästklubb. Det här är något du som förälder kan och bör uppmuntra. Att testa på föreningsliv redan under unga år är något som är väldigt utvecklande och kan ge barnet många användbara färdigheter som förbereder honom eller henne för resten av livet. Unga som är föreningsaktiva lär sig ledarskap och samarbete, och det har visat sig att de oftare når längre fram i karriären och oftare blir chefer än sina jämnåriga som inte har samma erfarenheter med sig i bagaget. Att organisera sig i en klubb eller en förening är också ett bra sätt att under organiserade former lära sig mer om sitt intresse, och också träffa likasinnade.

Starta en förening

Young kids, brother and sister, 7 year young boy and 3 year young girl sitting on the back of their horses. Real People, Young kids outdoor candid horseback riding portrait.

Att starta en ideell förening är enkelt och görs hos skatteverket. Ni behöver ha upprättat stadgar som berättar hur och varför föreningen ska drivas, och ni behöver vara minst tre stycken som är med i föreningen från början. En ideell förening är en så kallad juridisk person vilket innebär att föreningen kan köpa saker för pengar som den får in antingen via medlemsavgifter, enklare försäljning eller i form av bidrag från till exempel kommunen. Ni kan också i viss utsträckning bekosta studieresor eller hästläger med föreningens pengar, vilket kan vara en bra lösning för den hästintresserade.

Hitta på ett namn och en logotyp

En av de bra sakerna med att vara med och starta en förening är att barnet lär sig en hel del om samhället, men också att barnets kreativitet utmanas. Som förälder är det bra om du är med och stöttar en del, men se till att uppmuntra barnen till att lösa så mycket som möjligt själva. Ett bra första steg är att få dem att hitta på ett passande namn till föreningen, och att låta dem själva designa föreningens symbol eller logotyp. Här kan ni antingen rita en sån logotyp, eller låta barnen göra den på datorn med något lämpligt program. När logotypen är klar och om det finns lite pengar i kassan, se till att ta fram någon form av produkt som kan ges ut till nya medlemmar. Ett bra exempel på en sådan produkt är reklampennor som är ett billigt sätt att skapa sammanhållningskänsla i gruppen.