Kända hästar genom historien

 

Hästar har spelat en stor roll genom historien. De har varit människan till stor hjälp i jordbruk, boskapsskötsel och industri, och de har spelat stor roll i de olika krig vi utkämpat. Om hunden är människans bästa vän så förtjänar absolut hästen titeln som människans absolut bästa hjälpreda. Här listas några av de mest kända hästarna och vilken roll de spelat för oss.

 

Bukefalos
Knight in the mist
Bukefalos var Alexander den stores häst. Ryktet säger att han sågs som
omöjlig att tygla, men att den unge Alexander med enkelhet lyckades med det uppdraget. Efter det blev Bukefalos Alexanders ständige följeslagare under hans fälttåg, och efter att hästen dog i strid mot elefanter under slaget vid Hydaspes så grundade Alexander en stad på platsen som han namngav efter Bukefalos. Det sägs att Bukefalos var en Niceahäst, en hästras som är utdöd sedan 3 000 år.

Incitatus
Incitatus var den romerska kejsaren Caligulas favorithäst. Det påstås att han bodde i ett stall av marmor, kläddes i de finaste av tyger och hade ett halsband av ädla stenar. Myten säger också att Caligula utnämnde honom till senator, vilket i så fall gör honom till en av ytterst få politiker i världen som varit en häst. Huruvida det är en sann historia eller ej är givetvis omöjligt att säga. Vissa historiker menar att han gjorde det för att håna senaten och visa på att deras jobb kunde utföras av vem som helst. Ytterligare andra historier menar att historien hittats på av Caligulas motståndare för att kunna bevisa att han var en galen härskare helt utan gränser.

Muhamed
Av vissa ansedd som världens smartaste häst. Muhamed föddes sent artonhundratal i Tyskland och tränades av den legendariska Karl Krall. Flera av Kralls hästar kunde både läsa och räkna, men Muhamed utmärkte sig genom att även kunna lösa mer avancerade ekvationer genom att krafsa med hovarna. Han var även musikaliskt begåvad och kunde på egen hand framföra enklare musikaliska stycken, vilket är mycket ovanligt hos hästar. Muhamed gick ett sorgligt öde till mötes, under första världskriget tvångsvärvades han som arbetshäst i den tyska armén och hördes aldrig mera av.