Hästsporten är den mest olycksdrabbade sporten i Sverige, framförallt när det gäller allvarliga skador. Det är inte heller konstigt, eftersom sporten går ut på att man ska hoppa och galoppera på ett stort, kraftfullt och lättskrämt djur. På grund av detta är det mycket viktigt att man som ryttare har rätt utrustning på sig när man rider, för att säkerheten ändå ska vara så hög som möjligt när man sitter uppå hästen.
En självklarhet när man rider är till exempel att man bär hjälm. För att hjälmen ska skydda huvudet ordentligt måste den ha rätt passform, och varken sitta för hårt eller för löst. Dessutom måste den vara CE-märkt, för att uppfylla kraven från Svenska Ridsportförbundet. Man ska aldrig köpa en begagnad hjälm, eftersom den kan ha skador inuti som inte syns på utsidan, och som gör att hjälmen inte ger ett fullgott skydd. Av samma anledning ska man alltid byta ut en hjälm om man är med om en olycka och hjälmen får en stöt.
Många ryttare väljer också att bära ytterligare skydd i form av en skyddsväst. Även skyddsvästen ska vara CE-märkt. Skyddsvästen är ett mycket bra tillägg till en ryttares utrustning, eftersom den både skyddar ryggraden och de inre organen från krosskador, som kan uppstå vid fall eller om hästen skulle trampa på en när man ligger ned. För att skyddsvästen ska ge detta skydd måste den dock sitta helt rätt, vilket bland annat betyder att den inte får vara för lång eller kort. Av den anledningen ska man inte köpa en skyddsväst ”att växa i” – om västen sitter fel kan den snarare utgöra ytterligare en skaderisk än att skydda mot skador.
En ryttare bör också alltid bära skor eller stövlar med klack när de rider. Klacken förhindrar nämligen att foten glider framåt i stigbygeln och fastnar, vilket kan bli mycket farligt om man skulle falla av hästen. Skorna måste också ha rätt yttersula för att de inte ska utgöra en risk. En bra ridsko eller ridstövel har en lätt räfflad sula; om sulan har ett för grovt mönster kan detta göra att skon fastnar i stigbygeln.
Förutom denna extra säkerhetsutrustning måste man också tänka på hur man har håret uppsatt och vilka kläder man har på sig på hästryggen. Håret bör vara uppsatt så att det är ur vägen, och man bör inte bära för löst sittande kläder eller kläder som fladdrar. Detta dels för att hår och kläder kan fastna, dels för att det kan skrämma hästen.
Trots all denna utrustning som är tänkt att förhindra skador, sker dock ändå olyckor. Man kan till exempel ha enorm otur och falla av hästen just så att man landar snett på handleden eller slår i ansiktet eller tänderna mot en sten. Därför är det alltid bra att ha koll på var närmaste akutsjukhus och akuttandläkare är i förhållande till stallet där man rider. Om ett fall orsakar mindre akuta skador, som sneda tänder, kan man istället vända sig till Tandreglering Danderyds Sjukhus för att få hjälp med tandreglering.