Att avla på hästar

Att avla på hästar innebär ännu striktare regler än att avla på exempelvis hundar och katter. Sköter du dig inte kan du åka dit så det bara visslar om det. Idag förekommer mycket hästavel i såväl Sverige som övriga Europa, och den främsta anledningen till det är att trav- och galoppsporter är så viktiga. Därigenom så står det stora pengar på spel, vilket gör att hästarna och deras avkommor måste vara av bästa skick. Avsikten med att avla och para hästar, är att få fram så starka och uthålliga samt så friska individer som möjligt. Detta kostar en slant och kräver noggrann översikt och planering. Bedriver du hästavel är en god ekonomi bara förnamnet – det är alltså ingenting som du kan gå in på kampanjjakt.se för att ta del av, eftersom snålheten inom hästavel straffar sig själv.

Målsättning

När hästavel är av intresse, så måste det finnas en målsättning med aveln. I annat fall kan vi enbart kalla det förökning och eftersom Sverige inte längre är det bondesamhälle med tåliga kusar som användes för skogsarbete, som det en gång var – så är det alltid viktigt att vara tydlig med vad syftet är. Ofta är det stora pengar som är huvudsyftet, men dock inte alltid.

Varför bedriva hästavel?

Hästar används idag framför allt till ridsport och travsport samt i viss mån, galoppsport. Anledningen till aveln är då att man vill förbättra hästarnas ras och prestationsförmåga, hälsa, temperament eller bara deras yttre. Med tiden så har man korsat många raser för att få fram de bästa egenskaperna, och detta förekommer fortfarande. En av de viktigaste faktorerna är just temperamentet och förmågan att samarbeta med ägaren.

Hästars temperament

Att hästar kan vara bångstyriga och envisa är det förmodligen få som undgått. Djuret är ju nära besläktat med åsnan som anses vara en av de envisaste individerna i djurriket. Denna egenskap vill man dock inte ha för mycket av när hästen används i ridsporten eller i travet. Att arbeta med hästen måste vara lättsamt och roligt – så även för hästen själv. Då fungerar också arbetet bättre och saker och ting blir gjorda på rätt sätt. Temperamentet är bland det första man tittar efter i en hästs föräldrar för att se hur det kan bli ännu bättre. Det är nämligen i kromosomerna som detta avgörs.

Inavel

Som hos alla individer är inavel något som inte fungerar alls och som inte heller ger något nyskapande i samband med avel. Trots att man ser många fördelaktiga gener och anlag, så ska man undvika inavel till varje pris. Risken för sjukdomar ökar, fruktsamheten avtar och negativa effekter kommer som ett brev på posten.