Du är säkert medveten om att ju bättre du tar hand om hästens utrustning, desto längre kommer den också att hålla. Läder är t.ex. ett material som behöver pysslas om lite extra för att det inte ska torka och gå sönder, det kan lätt spricka. Läder som är trasigt kan skapa stora problem när du väl använder det i ridningen. Om hästens träns är alldeles för gammalt är det bättre att beställa ett nytt från https://www.hestbolaget.se/for-hasten/trans/ och med säkerhet veta att du har utrustning av hög kvalitet. Naturligtvis gäller detta även hästens ryktsaker. Du vill säkerligen inte själv borsta håret med en hårborste som är full av gammal torkad lera och smuts.
Läder & metall
Du måste se till att vara säker på hästryggen och minimera risken för skador på din häst. Detta gör du genom att se över all utrustning som är tillverkad i metall eller läder på en återkommande basis. Se till att du använder dig av en bra sadeltvål och glöm inte bort vikten av vax eller fett.
När sadel och träns ska rengöras bör du alltid se till att plocka isär utrustningen så mycket som möjligt. Det är enbart då du kommer att komma åt varenda liten del. Börja med att använda en lätt fuktad svamp och tvål. Därefter är det viktigt att lädret får torka helt innan det är dags för andra omgången. Till omgång nummer två använder du enbart tvål. Låt även detta torka och putsa sedan utrustningen med vax. Kom ihåg att inte använda för mycket så att det blir kladdigt istället. Om du har för mycket finns det risk för att du skadar utrustningen. Sätt tillbaka delarna och låt utrustningen vila till nästkommande dag.
Hur ska man då göra med metall? Metall kräver inte lika mycket som läder. Här räcker det gott och väl med att du rengör föremålen med diskmedel eller mild såpa. Se bara till att du sköljer av ordentligt efteråt och torkar torrt.
Ryktborstar
Till att börja med är det viktigt att du har en bra förvaring till dina ryktsaker. På så sätt förhindrar du att de blir dammigare än vad de redan är. Om något är trasigt bör du se till att byta ut detta så fort som möjligt. Ett plus är att ryktborstar inte är speciellt dyra. Det är rekommenderat att man rengör hela ryktlådan och alla borstar några gånger om året. Har du t.ex. ett flertal syntetborstar kan du med fördel slänga in dessa i tvättmaskinen, men kom ihåg att inte använda ett starkt tvättmedel. Är borstarna tillverkade i trä bör du dock tvätta dessa för hand med hjälp av mild såpa och ljummet vatten. Låt dock inte borstar av trä ligga för länge i blöt. Detta kan resultera i att de spricker.